2.1 Welke posities zijn er?

Baarmoeder posities

4 baarmoederstanden

Wat kunnen posities zijn van de baarmoeder?

De baarmoeder kan in verschillende posities liggen. De anteverted positie van de baarmoeder komt het vaakst voor en komt het dichtst bij de normale positie van de baarmoeder. Ongeveer 70% tot 75% van de vrouwen[2] hebben een anteverted baarmoeder. De positie van de baarmoeder kan later in het leven veranderen door verschillende oorzaken.

Anatomische term

Betekenis

Anteverted

Naar voren gekanteld

Anteflexed

Naar voren gebogen

Retroverted

Naar achteren gekanteld

Retroflexed

Naar achteren gebogen

 

Baarmoeder naar rechts of links:

Naast de 4 verschillende standen van de baarmoeder heb je ook nog voorkeurshoudingen. In de praktijk voel ik regelmatig dat een baarmoeder een voorkeurshouding naar rechts of links heeft. De symptomen hiervan zijn: In het begin van de menstruatie last hebben van de darmen, vlagen van misselijkheid. Bruin bloed aan het begin of einde van de menstruatie. Door middel van regelmatig zelf en professioneel laten masseren van de  baarmoeder kan de voorkeurshouding terugkeren naar de natuurlijke houding. 

 

De ideale baarmoederstand

De ideale stand van de baarmoeder is iets links van het midden. Tijdens de menstruatie is dit de beste stand om de baarmoeder goed te kunnen ontdoen van het slijmvlies (menstruatiebloed) en in deze stand is de bloedcirculatie ook het best.

De anteverted baarmoeder


De baarmoeder kantelt dan iets naar voren bij de baarmoederhals en wijst naar de buik. Dit wordt een anteversie van de baarmoeder genoemd. Een symptoom hiervan is: Het vaker moeten plassen tijdens de menstruatie. De baarmoeder is dan groter en zwaarder en geeft dan druk op de blaas. Tevens kan je een zwaar gevoel krijgen in je onderbuik.

De anteflexed baarmoeder


De baarmoeder wordt anteflexed genoemd als zij naar voren is gebogen. Dit is een grotere kanteling dan de anteverted positie. Het is een flinke buiging en kan druk uitoefenen op de buik of blaas en pijnlijke symptomen veroorzaken. Het verschil tussen anteverted en anteflexed is dat een anteflexed baarmoeder echt een buiging heeft.

De retroverted baarmoeder

Dit wordt ook wel een gekantelde baarmoeder genoemd. Dan is de baarmoeder bij de baarmoederhals naar achteren gekanteld, zodat hij naar de ruggengraat en rectum buigt in plaats van naar voren naar de buik. Bij een retroverted baarmoeder is er meer kans op klachten zoals lage rugpijn of ongemak tijdens het vrijen. Ook tijdens en voor de menstruatie vanwege het vergroten van de volume van de baarmoeder   kan je meer last van hebben van rugklachten met uitstraling naar de buik en krampen. Het begin van de menstruatie is vaak met het loslaten van oud bloed wat nog in de baarmoeder zat van de vorige maand, dat is het bruine bloed.

De retroflexed baarmoeder

De baarmoeder wordt retroflexie genoemd wanneer deze naar achteren is gebogen. Dit is een flinke buiging naar achter en zet druk op de ruggengraat wat ook voor hoofdpijn kan zorgen ( met name tijdens de menstruatie vanwege het vergroten van de volume van de baarmoeder). Nog meer kans op pijnklachten en ongemak/pijn bij het vrijen. De pijnklachten tijdens het vrijen kan komen doordat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Dit merk je vooral in de doggypositie en als je bovenop zit, de penis raakt dan vaak de achterkant van de baarmoeder.

Bronnen:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22467-uterus

Scroll naar boven