2.3 Oorzaken

2.3 Oorzaken

Symptoom oorzaak

Oorzaken van een gekantelde baarmoeder kunnen zijn:

Als je ouder wordt, kunnen de ligamenten (gewrichtsbanden) die je baarmoeder vasthouden verzwakken, wat kan leiden tot een achterwaartse kanteling.

Operaties kunnen leiden tot de vorming van een band van littekenweefsel of kunnen verklevingen veroorzaken, die de baarmoeder in een gekantelde positie kan trekken.

Endometriose is een medische aandoening waarbij cellen die gewoonlijk in de baarmoeder groeien, buiten de baarmoeder worden aangetroffen. De cellen kunnen de baarmoeder aan andere organen “vastplakken”, waardoor deze kantelt.

Fibromen zijn goedaardige tumoren die de baarmoeder naar achteren kunnen doen kantelen, misvormd raakt of vast komt te zitten

Erfelijkheid: Een gekantelde baarmoeder kan in de familie voorkomen.

Verzwakte spieren en/of bindweefsel. Bindweefselbanden die de baarmoeder normaliter op hun plek houden, kunnen teveel worden uitgerekt tijdens een zwangerschap. Ook kan het komen door de uitrekking tijdens de bevalling, aldus de American Pregnancy Association. Door deze zwakte kan een baarmoeder gemakkelijk verschuiven.

Een voorkeurshouding: Tijdens het slapen, wachten, op de bank zitten etc. Als je altijd neigt naar je rechterzijde is de kans groter dat je baarmoeder ook die kant op gaat staan.

Scroll naar boven