Er werd heel lang gedacht dat de achterover gekantelde positie van de baarmoeder je kansen op een zwangerschap zou verkleinen. Totdat men erachter kwam dat bijna alle Aziatische vrouwen een achterover gekantelde baarmoeder hebben en prima zwanger kunnen worden. Een gekantelde baarmoeder is zeker geen reden voor het uitblijven van een zwangerschap.
Echter, kan het wel voor klachten zorgen en is zwanger worden is iets makkelijker voor een baarmoeder die wél op haar plek zit. Vanwege een betere bloedcirculatie en in theorie kan het sperma ook makkelijker de eicel bereiken doordat het sperma direct recht naar boven de baarmoeder in kan zwemmen en richting de eileiders.
Een baarmoeder die niet recht in het bekken ligt kan niet helemaal goed geleegd worden. Hoe meer gekanteld de baarmoeder des te meer moeite de baarmoeder moet doen om al het losgelaten slijmvlies af te voeren. Hier komen dan ook de pijnklachten vandaar bij een gekantelde baarmoeder.
Ook is de kans veel groter dat er oud bloed, zelfs stolsel en gifstoffen achterblijven vanwege de verminderde bloedcirculatie. Wat ook weer effect zal hebben op de innesteling. Bruin bloed aan het begin van je menstruatie is oud, overgebleven bloed van de vorige menstruatie. Uit een studie van 2013 bleek dat degenen met een gekantelde baarmoeder meer last hadden van menstruatiekrampen dan degene met een baarmoeder in de normale positie. Bovendien werd de menstruatie pijnlijker naarmate de baarmoeder schever stond. Wetenschappers geloven dat wanneer de baarmoeder gebogen staat, hij de bloedstroom van de baarmoeder naar de baarmoederhals afsluit, waardoor de menstruatie pijnlijker wordt.
Tijdens de zwangerschap kan de baarmoeder wat moeilijker te zien zijn via echografie als de baarmoeder gekanteld. Dit kan zolang duren totdat de baarmoeder tijdens de zwangerschap groter wordt. Maar gelukkig bestaan er vaginale echo’s, dus kan alles op die manier tijdens het 1e trimester goed bekeken worden. Na het eerste trimester zal de baarmoeder gaan uitzetten en gaat zich rechtzetten, zo komt de baarmoeder uit het bekken en komt het zo ook uit haar kanteling. Echter gebeurd het heel erg soms dat de baarmoeder deze verschuiving niet kan maken. Dit kan bijvoorbeeld komen door verklevingen die de baarmoeder in het bekken verankerd houden. Het risico is hier dat de kans op een miskraam toeneemt. Ookwel bekend als een ingeklemde baarmoeder, dit komt gelukkig zelden voor. Als dit in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan een ingeklemde baarmoeder worden verholpen, waardoor het risico op een miskraam wordt verminderd of weggenomen.